Yurt Dışına Giderken Bavula Neler Koymak Yasak?
Yurt dışı seyahatleri ülkemizde çok sayıda kişinin sıklıkla çıktığı yolculuklardandır. Seyahatiniz boyunca güvende olmak, uçuş öncesi herhangi bir sürpriz yaşamamak istiyorsanız bazı uçuş kuralları olduğunu unutmayınız.
Bu yazımızda, insanların en çok merak ettiği, Yurt Dışına Giderken Bavula Neler Koymak Yasak? Sorusunun cevabı ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağız.
Uluslararası yolculuklarda uçak kuralları gereği taşınmaması gereken bazı maddeler bulunur. Normal şartlarda bagajlar gidilecek ülkenin gümrük kurallarına uygun biçimde taşınmalıdır eğer yurt dışına yolculuk yapıyorsanız bu anlamda gideceğiniz ülkenin gümrük kurallarından haberdar olmanız önemlidir.
Taşınmaması gereken yasaklı bir madde ile yola çıkmak seyahate başlarken sizi zor durumda bırakabilir. Yolculuğunuzu riske atmayınız ve yasaklı olan maddeler konusunda doğru bilgi edinmeye gayret gösteriniz.
Yurt dışı seyahati planlıyorsanız uçak bagajlarında bulunmaması gereken bazı özel maddeler bulunur. Bu maddeleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
Yukarıdaki ürünleri hem el bagajlarınızda hem de kabin bagajlarınızda kesinlikle taşımamanız gerekir. Yolculuğa çıkmadan önce bu ürünleri kesinlikle iyi olarak öğrenmeli ve her ne sebeple olursa olsun yanınıza almamalısınız.
Tüm bu malzemelerin tamamı hem diğer yolcuların hem de sizin güvenli bir yolculuk yapabilmeniz adına belirlenmiştir ve çoğu uluslararası uçuş kuralları ile ilgilidir.
Bazen uçak firmalarına göre farklılıklar ve değişiklikler olsa da yukarıda saymış olduğumuz malzemelerin tamamı uçakta taşınması yasaklı malzemeler sınıfında yer alır. Bu nitelikteki ürünü taşımaya çalışırsanız bagajlarınız uçağa alınmaz.
Uçak yolculuklarında sıvı taşıma kuralları olduğunu da unutmamanız gerekir. Uçak yolculuğu ile seyahat ederken sıvı taşıma gibi bir durumunuz varsa el bagajınızda taşıma yapabilirsiniz.
Sıvı ürünlerinizi en fazla 100 ml hacimli kutularda ve toplamda 1 litreye geçmeyecek şekilde taşıyabilirsiniz. Bu ürünleri şeffaf ve kilitli poşetlere koymanız gerekir. 20*20 ebadındaki poşetlerden her yolcu bir adet taşıyabilir.
Bunun yanı sıra 1 litre hacimli sıvılar en fazla 20*20 cm’lik poşetlerde taşınabilir aksi söz konusu değildir, eğer kabin bagajı için sıvı kurallarına uymazsanız kabin bagajınız reddedilebilir. Ağırlık ebat ve paketleme gibi kurallar tüm yolcuların güveni için koyulmuştur.
Kabin bagajlarında da kesinlikle taşımamanız gereken maddeler ve malzemeler de bulunur. Delici kesici aletler, makas, jilet, bıçak, silah, çekiç, matkap, saç maşası, 100 ml’yi aşan sıvılar, yanıcı herhangi bir madde, patlayıcı madde, tornavida, saç kurutma makinesi, vb. malzemeler uçuş güvenliğini tehlikeye atacağı için kesinlikle el bagajında taşınamaz.
Çok sayıda yolcu kabin bagajında alkol taşıyıp taşıyamayacağını da merak eder. Bu konuda en önemli kriter ürünlerin Duty Free alışveriş merkezlerinden satın alınmış olmasıdır.
Aynı zamanda taşımak istediğiniz sıvı alkol ürünlerin 100 ml aşmayacak şekilde ve kilitli poşetlerde tutulması gerekir.
Ürünlerin faturası da mutlaka yanınızda bulunmalıdır. Duty Free mağazalarından almadığınız herhangi bir alkol ürününü belirlenmiş sıvı miktarının üzerine çıkmasanız dahi yanınızda taşımanız mümkün değildir.
Yurt dışına çıkıyorsanız Türkiye’nin eşsiz lezzetlerinden yanınıza almak istemeniz çok doğaldır. Uzun soluklu seyahatlerde ülkemizin eşsiz tatlarından mahrum olmak istemeyen çoğu yolcu, havaalanında bazı sürprizlerle karşılaşabilir. İşte uçağa alınması yasak olan yiyecekler şunlardır:
Uçağa alınması olan yasaklı sıvıları hava yolu acentenizden en doğru şekilde öğrenebilirsiniz. Yukarıdaki seçenekler yolcuları şaşırtıyor ancak uçuş kurallarına göre bu ürünlerin tamamı sıvı sayılıyor. Bu sebeple de uçağa sokulmaları hala yasak.
Zaruri olan bebek mamaları ve sütleri ise 100 ml geçmediği takdirde kilitli poşetlerle 2’li Set Pilot ve Makyaj el bagajına alınabilir. Bebekli yolcular için mama ve sütler bir gereklilik olmasına rağmen bu konuda da sıvı taşıma sınırı söz konusudur.
Hava yolu firmaları web sitelerinde uçağa kesinlikle almadıkları ürünleri yayınlarlar. Yolculuk yapacağınız hava yolu şirketinin web sitesine uçuş öncesinde girerek en ince ayrıntısına kadar bu ürünleri inceleyebilirsiniz. Hava yolu şirketleri bu konuda benzer seçeneklere sahip olsa da yine de ayrı bir araştırma yapmak gerekir.
Gayet uzun listeler ve çeşitli açıklamalar eşliğinde bulabileceğiniz bu maddeler uçuş güvenliğini riske atacağı düşüncesi ile uçakta taşınmaz. Risk almamak için hem el bagajı hem de kabin bagajı kurallarını öğrenmeli ve yurt dışı seyahatlerinizi buna göre planlamalısınız.
Yurt dışı yurt içi seyahatleri fark etmeksizin el bagajı ve yolcu bagajı olarak sınıflandırılan 2 tip bagaj hakkınız bulunur.
Bu bagajlarda belli bir taşıma hakkına sahip olduğunu unutmamanız gerekir. Genel hatlar değişmese de hava yolu şirketlerinin belli bir ağırlık kotası ve yasaklı maddeler listesi bulunur.
El bagajı yolcuların kabin boy tipi valizleri yanlarına alarak kullandıkları bir bagaj hakkıdır. Buraya uçaktaki kargo bölümüne vermek istemediğiniz ve yanınızda olmasını istediğiniz ürünleri alabilirsiniz. Elbette ki burada da yurt içi yurt dışı seyahatlerde belli bir ağırlık kotası bulunur.
Yurt dışı seyahatleri için bu ağırlık genellikle 6-8 kilogram arasında değişmektedir. Yine de hem el bagajına hem de yolcu bagajına koyamayacağınız maddeler ve eşyalar vardır.
Uçaklarda oluşabilecek güvenlik zafiyetlerinin önüne geçmek için patlayıcı yanıcı özellikli hiçbir madde ne el bagajında ne de yolcu bagajında taşınamaz.
Aynı şekilde çevreye zarar veren radyoaktif, zehirli bulaşıcı manyetik özellikli maddelerde bagajlarda tutulamaz. Yolcular uçakta taşınması yasaklı olan malzeme ve maddelerden haberdar olursa kontrol noktalarında sorun yaşamazlar.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.